Barion Pixel

Olvasólista

Mariann szubjektív könyvajánlója 🙂

Könyvek – fontosak, de mégis mi a szöszt olvass abból a mérhetetlen könyváradatból, ami elérhető online, offline, angolul, magyarul és mindenhogyan?

Gyakran kapom meg ezt a kérdést, így elkezdtem összegyűjteni azokat a könyveket, amelyek nekem személy szerint sokat segítettek és sokat jelentenek. Vannak köztük kimondottan személyiségfejlesztő, pszichológiai témájúak, vállalkozással kapcsolatosak, meg mindenfélék is. Nem akartam leszűkíteni az ajánlókat egyetlen témára, hiszen sohasem tudhatod, hogy melyikben találod meg azt az információt, szemléletmódot vagy titkot, ami elindít téged azon az úton, amin mindig is el akartál indulni.

Ha belőled mégsem váltják ki azt a hatást, amire vágytál, akkor sem lősz mellé ezekkel a könyvekkel. Az önfejlesztés egyik alappillére az olvasás – a magunkba, tanulásunkba fektetett idő, pénz és energia térül meg a legnagyobb haszonnal. Feltéve, hogy használod is az így megszerzett tudást.

Jó barangolást az oldalon – ha pedig ajánlani szeretnél egy fontos könyvet, írd meg nekem a marianna@mariannalepes.hu emailcímre.

F. Várkonyi Zsuzsa - Tanulom magam

Önismereti alapmű. Szakmai körökben egyenesen kötelező – de laikusok számára is rengeteget ad. Szerencsére még a karrierem kezdetén a kezembe került ez a könyv, így nagyon is érthető, követhető módon olvashattam azokról a dolgokról, amik (nem mindig tudatosan) foglalkoztattak – de a mi még ennél is jobb volt, hogy meg is értettem az összefüggéseket, könnyen tudtam azonosulni mind a példákkal, mind a magyarázatokkal.

Olyan elvontnak tűnő koncepciókat tett köznapi nyelven is érthetővé, mint a Gordon módszer vagy a tranzakció analízis. De végül is: mindegy, hogy hogy hívják a módszert, mi a tudományos magyarázat a jelenség mögött, ha megkönnyíti a megértést és a mindennapjainkat szolgálja oly módon, hogy könnyebb és egyszerűbb lesz, elfogadóbb és megértőbb közeget teremt, a lényeg, hogy a mű jól olvasható és számtalan homlokracsapkodós pillanat forrása.

Forgasd odaadással!

Vishen Lakhiani - The Code of the Extraordinary Mind

(A csodálatos elme kódja)

Magyarul nem olvastam, de tudom, hogy megjelent nálunk is – így a fordításáról nem tudok nyilatkozni.

A könyv maga viszont szinte kötelező olvasmány, ha önfejlesztésre adod a fejed. Segít átkeretezni olyan mintákat és “társadalmi igazságokat”, amik nem szolgálnak téged, csupán egy szokásrendszer eredménye. Annyit változott a világ az elmúlt évtizedekben, hogy már nem érvényesek a korábbi mintáink és hiedelmeinket sem támasztják alá minden esetben tények.

Lakhiani könyve egy jól átgondolt rendszer segítségével vezet végig az úton és segít felismerni a korlátokat, majd kialakítani azokat a rendszereket, amelyek téged segítenek – még akkor is, ha ez szembe megy a korábbi dogmákkal.

Nem csupán tanít, de kérdéseket tesz fel és feladatokat is ad – így ha valóban komolyan veszed a könyvet és a szellemiségét, az utolsó oldalnál már pontosan tudni fogod, hogy hogyan tudod és akarod másként élni az életedet, mint korábban.

Ha szereted Lakhiani munkáját, akkor biztosan élvezed a mindvalley.com segítségével elérhető kurzusokat is.

MJ DeMarco - Gyorsítósáv a milliókhoz

Bár ezt a könyvet valószínűleg a pénzügy/vállalkozás szekcióban találod meg a könyvesboltokban (már ha egyáltalán kapható még!), azért jó, ha tudod, hogy jóval több annál, mintha “csak” vállalkozási tanácsokat kapnál.

Nekem – úgy rémlik – ez volt az első olyan könyv, amit nem csak elolvastam és elégedetten visszatettem a polcra azzal, hogy “milyen okos gondolatok vannak benne” (majd aztán semmilyen hatást nem gyakorol az életemre). Ez a könyv – igen, a stílusa is, meg a mondanivalója is – egész komolyan gyomorszájon ütött. Megértettem, hogy az egész addigi mentalitásom szembe ment azzal, amit üzletnek hívnak.

A szerző nem köntörfalaz, nem széplelkűsködi végig a könyvet: feltárja az összefüggéseket (igen, tudom: ezek eddig is az orrunk előtt voltak…) és hagyja, hogy meghozd a saját döntésedet.

Nem egy könnyed olvasmány, de rendkívüli módon szemfelnyitó. Érdemes rászánni az időt.

Charles Duhigg - A szokás hatalma

Nos, ez sem feltétlenül egy könnyed, szórakoztató könyv – cserébe viszont teljes képet ad a szokások életünkben betöltött szerepéről: egyéni, szervezeti és közösségi szinten.

A szerző a The New York Times újságírója, így szórakoztatóan és végtelen igényességgel járja körül azt a témát, ami valójában az életünket, annak minőségét és eredményeit is meghatározza.

Sokan sajnos nem tulajdonítanak elég nagy szerepet a szokásoknak, pedig időnk nagy részében automata üzemmódban működünk, ennek az üzemmódnak a felülírása pedig nem lesz egyszerű, ha arra adnánk a fejünket. Azt szoktam mondani: mutasd a szokásaidat és megmondom, vár-e rád siker. Nos, ha érdekel, hogy miért és hogyan determinálnak a szokásaink, akkor ne hagyd ki ezt a könyvet, mert az összefüggések megértése lesz az első lépés a változáshoz.

Brendon Burchard - Life's Golden Ticket

Ez a könyv egy kicsit kilóg a többi “szakbarbár” könyv közül, ez ugyanis egy kisregény: arról, hogy mi lenne, ha újrakezdhetnéd az életedet, ha a függöny mögé nézhetnél…

Brendon Burchard valóban megkapta ezt az arany jegyet az életéhez – az újrakezdéshez – egy autóbaleset után. A regényben is erre mutat rá: találd meg azt, aki valóban benned lakik csak eddig elnyomtad és nem a saját életedet élted. A könyv nagy tanulsága az volt számomra, hogy nem kell ilyen tragédiának bekövetkeznie ahhoz, hogy változtassunk: csupán meg kell érteni, hogy minden pillanat, minden döntés a te kezedben van.
Hagyd magad mögött a félelmet, a szenvedést és a dühöt, ami a múlthoz láncol, amelyek megakadályozzák, hogy szabadon élhess.

Ha nem szereted a megmondós önfejlesztő könyveket, akkor olvasd el ezt a sztorit – mert valójában nem a forma a lényeg, hanem az üzenet. A könyv borítóján is ez az alcím: egy történet a második esélyről.

Darren Hardy - The Entrepreneur Roller Coaster

Ha vállalkozó vagy, vagy azon gondolkodsz, hogy vállalkozó leszel, akkor mindenképpen olvasd el ezt a könyvet. Darren Hardy rendkdívül szórakoztatóan, de kendőzetlenül ír a vállalkozói lét nehézségeiről.

Végigvezet azon a hullámvasúton, amit mindannyian ismerünk, ha nem alkalmazottként dolgozunk (persze sokszor még úgy sem sima az út, tudom én is 🙂 ) – de szerencsére nem arra vállalkozott, hogy elvegye a kedvedet, hanem hogy teljes képet kapj.

Külön imádom a könyvben a közvetlen stílusát, a remek szerkesztését és tördelését – és nem utolsó sorban azt, hogy egészen konkrét feladatokat is ad minden egyes fejezet végén. Az már csak hab a tortán, hogy ezek az extrák online érhetőek el.

Nagyon jó kis szemléletformáló könyv, ezt is receptre írnám fel minden vállalkoznivágyónak!

15 perces ingyenes konzultáció!

Ha vannak kérdéseid és szeretnél megismerni engem, várlak ingyenes telefonos kozultációmon!

Érjünk el együtt sikereket!

Érdekel az önfejlesztés vagy a coaching világa? Szeretnél tanulságos történeteket, a gyakorlatban is hasznosítható tanácsokat, módszereket megismerni? Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ha feliratkozol a hírlevelemre, rögtön bele is vághatsz a közepébe! Pipáld be az űrlapon és elküldöm neked a Fektess Végre Magadba! című könyvemből készült mini e-book sorozatot, ami 5 nagyon fontos területet mutat be neked!

Ezen témák segítségével könnyedén megtalálhatod nem csak azt, hogy hol érdemes változtatnod, de azt is, hogy hogyan!

fvm-sorozat.png