Barion Pixel

A coaching és én

Készítettem egy kérdőívet (a FB csoportom közleményeinél megtalálod, ha még nem töltötted volna ki), ahol megkérdezem azt is, hogy mire vagy kíváncsi, miről olvasnál szívesen.
Itt többen is említettétek, hogy a coachingról, képzésről, meg hogy hogyan lettem coach.
Egyrészt egy egész fejezet 🙂  szól rólam Sági Emese könyvében (Bármi lehetsz – Pályaváltó történetek), ott mindenféléket megtudhattok rólam (is), másrészt természetesen szívesen megosztom, hogy én hol tanultam és miért.

Egyéni fejlődés

Sokáig nyilvánvalóan a coaching létezéséről sem tudtam – bár multis körökben időnként elhangzott ez a kifejezés, azért 10+ évvel ezelőtt nem annyira volt még ennek ismertsége és tere. Annyit azért tudtam, hogy az egyéni fejlesztésnek van a legnagyobb ereje – minél személyreszabottabb, annál jobb. Mikor trénerként dolgoztam, akkor is úgy értek véget a többnapos tréningek is, hogy: Ez mind nagyon klassz volt, amit elmondtatok, de mint csináljak ÉN? Hogyan lépjek tovább, hol találok segítséget?
Be kellett látnom, hogy a tréning hasznos, de nem old meg mindent.
Így nem is annyira volt kérdés, hogy milyen irányban fogok keresgélni. A Grow csoportot már ismertem tréner koromból, így jelentkeztem is az első szembejövő coach képzésükre. Piszok sok pénzt fizettem saját zsebből a coach képzésért, ami egy alapozó és egy haladó szakaszból állt. Hihetetlenül színvonalas, közel 1,5 éves képzés volt Generál Péter, Mezei Andrea és Csigás Zoltán vezetésével. Integrál szemlélettel oktattak: tehát megismertettek minket számos irányzattal, de nem volt kötelezően követendő modell. A képzés természetesen akkreditált – és jelenleg is fut.

Értékrend

Bár a coach képzés nagyon színvonalas volt és alapos – mégis azt mondom, hogy nem a technikák és modellek adták a legtöbbet számomra a képzés során, hanem – vigyázat! közhely és ömlengés következik! – az önismeret, és az, hogy képes vagyok nyitottan és kiegyensúlyozottan fordulni a körülöttem lévő emberek és helyzetek felé. Igen, szóltam, hogy közhelyes lesz. Bocs. Persze, el lehet jutni idáig coach képzés nélkül is, meg hát minden coach képző intézmény is ezt állítja magáról – és valószínű így lettünk az egymillió coach országa.
Ami tulajdonképpen nem is lenne baj, ha ez valóban párosulnak egy nagyobb fokú önazonossággal, önismerettel és minőséggel. De mint minden szakmában, ebben is vannak jók, kiválók és kevésbé jók. Attól, hogy valaki fel tud tenni kérdéseket, még nem lesz kiváló coach és attól sem, hogy ismer egy, kettő, öt, tíz, akármennyi módszertant. A bölcsességet nem lehet megtanulni – és a közhelyek puffogtatása sem visz közelebb.

Meg persze valószínűleg ez is jól van így: mint a jó bornak vagy sajtnak, nekünk, coachoknak is kell az érési folyamat. És van, akinek a rövid érlelésű dolgok jönnek be, nem kellenek azok a fránya utóízek, lesből támadó összefüggések, ide a tutit, aztán majd jól megvilágosodunk! Másoknak viszont a nemlátványos érlelődés fekszik jobban: amikor nem a coach vagy más guru akarja megmondani, hogy mik az ügyeletes értékrendek, nem pipálós listával állnak a fejlődéshez. Így mondjuk hosszabb is a folyamat, meg macerásabb is – de mindenképpen tartósabb. Mert ugye megvárhatjuk, hogy természetes módon kialakuljanak az igazgyöngyök, és vehetünk kilószámra teklagyöngyöt is.

Hogyan dolgozhatsz velem?

Én személy szerint nem nagyon hiszek az instant megvilágosodásban – azzal együtt, hogy tudom: egyetlen alkalom, egyetlen ülés is rengeteget számít és akár teljes fordulatot is vehet az ügyfél élete -, ezért a folyamatos támogatás mellett tettem le a voksomat.

Ha velem szeretnél dolgozni, akkor hosszabb távú együttműködés keretében tudom ezt vállalni: néhány hónap alatt már komoly eredmények várhatók. Több olyan ügyfelem is van, akiket évek óta kísérek az útjukon. Ha készen állsz egy ilyen szintű együttdolgozásra, keress meg bátran.

Szólj hozzá!

Érjünk el együtt sikereket!

Érdekel az önfejlesztés vagy a coaching világa? Szeretnél tanulságos történeteket, a gyakorlatban is hasznosítható tanácsokat, módszereket megismerni? Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ha feliratkozol a hírlevelemre, rögtön bele is vághatsz a közepébe! Pipáld be az űrlapon és elküldöm neked a Fektess Végre Magadba! című könyvemből készült mini e-book sorozatot, ami 5 nagyon fontos területet mutat be neked!

Ezen témák segítségével könnyedén megtalálhatod nem csak azt, hogy hol érdemes változtatnod, de azt is, hogy hogyan!

fvm-sorozat.png